Det första önskereceptet får bli en ganska enkelmen ack så frestande munsbit som för tankarna till mellanöstern och varmare klimat. Som dessutom är enklare än man trodde att göra själv!

FALAFEL I PITABRÖD!

Ingredienser
300 g torkade kikärter
3 msk olivolja
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st spansk peppar, finhackad
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl persilja, finhackad
0,5 dl idealmjöl
olivolja till stekning
Sås
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk färsk ingefära, riven
1 st citron, rivet skal av
1 st urkärnad spansk peppar, finhackad
1 krm salt
1 tsk pressad citron
Tillbehör
1 pkt värmda pitabröd
3 st tomat, skivad
1 st gul lök, finstrimlad
1 knippe grönsallad, finstrimlad
1 st gurka, tunna skivor
Tillagning
1. Häll bort blötläggningsvattnet från kikärterna och koka dem i rikligt med nytt vatten under lock tills de blir mjuka ca 45 min. Häll av vattnet och mixa dem i mixer eller med stavmixer till en grynig massa.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, pepparfrukt, koriander och spiskummin ca 3 min. Blanda ner alltsammans i kikärterna. Rör också ner salt och finhackad persilja.
3. Forma små bollar och vänd dem i idealmjöl. Stek dem i olja i en stekpanna på medelgod värme ca 1 min på varje sida så att de får fin färg.
4. Servera dem varma - det går att hålla dem varma på ett ugnssäkert fat i ugnen, ca 100°. Fyll varma pitabröd med sallad, tomat, lök och gurka samt varma kikärtsbollar och yoghurtsås.



Receptet hittade jag på alltommat.se :)

Kommentera

Publiceras ej